5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  predajna@SPYobchod.sk       Doprava a platba       Všetko o nákupe       Aktuality       Blog

Nepoctiví zamestnanci v bare či reštaurácii

Nepoctiví zamestnanci trápia mnoho prevádzkovateľov reštaurácií, barov či herní. Časť zamestnancov nastupuje rovno so zlým úmyslom. Častejšie ale zamestnanec nastúpi bez nekalých úmyslov a k najrôznejším formám okrádania začína dochádzať až neskôr, kedy sa naučí ako systém funguje a uvidí v ňom nejakú medzeru, ktorú potom využije k vlastnému obohateniu. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že príležitosť robí zlodeja. Pozrime sa na najčastejšie triky, ktoré nepoctiví zamestnanci využívajú. 

Rozlievanie vlastných nápojov

Úplnou klasikou je, že si časšník do baru prinesie vlastný alkohol, ktorý následne rozlieva a utŕžené peniaze si dáva bokom do vlastného vrecka. Účtenky zákazníkom nenosí buď vôbec alebo si vymyslí nejakú výhovorku, že to omylom naúčtoval inému stolu. 

Čapovanie piva pod mierou

Keď čašník načapuje niekoľko nápojov pod mieru, vznikne mu prebytok, ktorý keď následne vydá bez účtenky, tak mu peniaze zostanú vo vrecku bez toho, aby vzniklo manko alebo by niečo chýbalo. 

Odoberanie si surovín pre vlastnú potrebu

Vo chvíli, kedy nie sú všetky porcie jedla presne vážené, vzniká priestor na to si niečo uliať k sebe domov a vykázať to ako spotrebované na prípravu pokrmov. 

Dodatočné stornovanie položiek z účtu

Čašník štandardne prinesie účtenku, za ktorú skasíruje peniaze. Na konci smeny potom ale niektoré účtenky alebo ich časť vystornuje a peniaze, ktoré sa potom javia, že sú v kasírke naviac si vezme. 

Nenaúčtovanie položky a očakávanie vyššieho sprepitného

Čašník akoby zabudne naúčtovať nejakú položku (typicky pitie) na účet a zdelí zákazníkovi, že ten účet už opravovať nebude, a že to teda bude mať zákazník zdarma. Väčšina zákazníkov má potom tendenciu navýšiť tringelt o cenu daného nápoja. 

 

Ako krádežiam zabrániť?

Človek nemôže byť všade a nikdy nemôže všetko ustrážiť. Existujú ale spôsoby ako znížiť množstvo krádeží na minimum. 

  1. Zakúpiť si kvalitnú registračnú pokladňu, ktorá znemožňujemachinácie s účtami.
  2. Porovnávať štatistiky predajov jednotlivých čašníkov (napríklad ak jeden čašník má na účtenkách o veľa menej nápojov ako ostatní, je pravdepodobné, že vás okráda).
  3. Skrytá kamera snímajúca pokladňu a priestor, kde sa operuje s peniazmi. 
  4. Skrytý kamerový systém v kuchyni a u východov slúžiacich k odhaleniu zlodejov surovín. 
  5. Ak má niektorý čašník výrazne viac dodatočných opráv účteniek ako zvyšok zamestnancov, zamerajte sa na neho. 
  6. Raz za čas investujte do mystery shoppingu vo vašej prevádzke.

Vhodné skryté kamery

Svetelná citlivosť 

Vzhľadom k tomu, že v reštauráciách či baroch je často zlé osvetlenie, je nutné zvoliť buď kvalitnú skrytú kameru s vysokou svetelnou citlivosťou, čo poskytujú hlavne kamery od vyhláseného výrobcu LawMate. Druhou možnosťou je využitie skrytej kamery s nočným videním

Pozrite sa na zoznam kamier s najlepšou svetelnou citlivosťou v našej ponuke vrátane ukážkových videí

Typ kamufláže

Do gastro zariadení sa dokonale hodí napríklad skrytá kamera v PIR senzore či dymovom senzore

Prípadne je možné využiť kamerové moduly, ktoré je možné na mieste zabudovať do predmetu podľa potreby. 

Páčil sa Vám tento článok?
Ako odhaliť neveru Ako odhaliť neveru Ako sa brániť proti vydieraniu? Ako sa brániť proti vydieraniu?

Diskusia

Tému zatiaľ nikto nekomentoval.

Do diskusie môžu prispievať len registrovaní a prihlásení užívatelia.

Najširšia ponuka

Cez 5000 produktov

​Zákazková výroba

Od návrhu až po realizáciu

Diskrétne doručenie

Bez údajov o e-shope

​Špecialista v obore

Viac než 5 rokov v obore